Over Mozart en het Requiem:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) begon als wonderkind. Hij werd bejubeld en aanbeden door zowel de burgerij als de adel. Mozart groeide uit tot een zeer veelzijdig componist, met een oeuvre van ruim zeshonderd zeer uiteenlopende werken. Een geweldige prestatie, zeker als je nagaat dat de componist slechts vijfendertig jaar oud werd. Ondanks zijn geweldige oeuvre, eindigde zijn leven tragisch; doodziek en op de hielen gezeten door schuldeisers.

Mozart kreeg een anoniem verzoek een Requiem te schrijven. Hoewel hij hiervoor niet veel tijd had nam hij de opdracht toch aan. Hij had het geld dat hij ervoor kreeg namelijk hard nodig.

Toen hij klaar was met zijn andere composities ging Mozart hard werken aan zijn Requiem. Mozart werd geïnspireerd door werken van vroegere meesters uit de Barok, de oratoria van Händel, de religieuze werken van J.S. Bach en niet te vergeten het Stabat Mater van Pergolesi.
Maar Mozart was ziek en het werken aan het Requiem was vermoeiend. Op 5 december 1791 stierf hij, slechts 35 jaar oud.

Op veel plaatsen was het Requiem nog onvoltooid en bestonden er louter schetsen. Mozarts oud-leerling, vriend en collega Franz Süszmayer (1766 – 1803) heeft de dodenmis voltooid. Hij deed dit op verzoek van Constanze, de echtgenote van Mozart.
Pas in 1800 vernam Constanze dat de anonieme opdrachtgever graaf Franz von Walsegg was.

Luister en huiver naar dit stuk angstaanjagende en opzwepende muziek! Geniet vooral van het Kyrie, het Dies Irae, Tuba Mirum, Lacrimosa en het Sanctus.

Dagprogramma onder voorbehoud:

09:30 uur Ontvangst met koffie.
10:00 uur Aanvang repetitie
12:00 uur Lunchpauze (Soep, koffie en thee op locatie aanwezig. Geen broodjes!)

12:30 uur Aanvang middag repetitie
13:30 uur Pauze
14:00 uur Generale repetitie

17:00 uur Vrij

20:00 uur Aanvang concert
21:30 uur Einde concert

Opname: volgt

Oefenmateriaal

De bladmuziek voor deze dag dient u zelf te verzorgen.
We zingen de Sussmayer versie.

Als u zich thuis alvast wilt voorbereiden dan kunt u eventueel gebruik maken van de midi-files op Cyberbass

Midi-files Requiem Mozart

Orkest en Solisten

Ook dit jaar zal "Het Orkest van het Oosten" ons weer begeleiden.

Locatie en routeplanner

Locatie meezingdag

St. Jozefkerk
Oldenzaalsestraat 115
7514 DP Enschede

Klik op: "Grotere kaart weergeven" voor Google Maps

Parkeren

Voor parkeermogelijkheden willen wij u door middel van de link hieronder verwijzen naar de website van Prettig Parkeren.

Prettig Parkeren

Mogelijk gemaakt door: